Friday 17 January 2014

3η συνάντηση


το μπουκάλι νερού bobble του Karim Rashid, είναι ένα από τα παραδείγματα αντικειμένων που συζητήθηκαν στην 3η συνάντηση


















Παρατήρηση και ανάλυση φυσικών αντικειμένων που προσκόμισαν οι συμμετέχοντες και διδάσκοντες. Σχολιασμός των λειτουργικών, εργονομικών και αισθητικών τους χαρακτηριστικών και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο αναφοράς.


ΑΣΚΗΣΗ για την επόμενη φορά:

Με βάση το αντικείμενο που επιλέξατε να προσκομίσετε και να μας περιγράψετε στο μάθημα (ή κάποιο άλλο της προτίμησής σας), κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο, τη μορφή, τη λειτουργία και τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2014...

Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Η δυνατότητα ανάρτησης σχολίων είναι ανοικτή σε όλους, χωρίς να απαιτείται λογαριασμός gmail.

19 comments:

  1. Τηλεκάρτα (τηλεφωνική κάρτα)
    Μικρή πλαστική κάρτα με ενσωματωμένο chip. Χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 εώς και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Ο χρήστης αγοράζοντας την κάρτα είχε ένα αποθηκευμένο υπόλοιπο μονάδων για κλήσεις και το προνόμιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Για να πραγματοποιηθεί η κλήση, ο χρήστης εισήγαγε την τηλεκάρτα στην υποδοχή του δημόσιου καρτοτηλεφώνου. Χαρακτηριστικό της εποχής, ο τρόπος με τον οποίο η ανθρώπινη επικοινωνία εξαργυρωνόταν με χρήμα, αφού οι μονάδες της κάρτας «έπεφταν» καθώς περνούσαν τα δευτερόλεπτα της συνομιλίας.

    ReplyDelete
  2. Χριστίνα20 January 2014 at 09:34

    Εργαλείο θρυμματισμου τροφών σε οβάλ σχήμα από πλαστικό το οποίο απαρτίζεται από τέσσερα αποσπωμενα τμήματα με χειροκίνητο μηχανισμό- χερούλι το οποίο καταλήγει σε έναν εσωτερικό κάδο μεταλλικης και αιχμηρής επιφάνειας μΕ πολλά ανοιγματα ούτως ώστε να μπορεί με την περιστροφή του χερουλιου να θρυμματιζει σε πολλά μικρά κομμάτια τις τροφές ( πιθανολογείται να προορίζονταν για την κατασκευή τροφής για μικρότερες ηλικίες για ασφαλή κατάποση). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του 21 αιώνα όπου σιγά σιγά αντικατασταθηκε με την χρήση τροφής- σκόνης.

    ReplyDelete
  3. Ντίνα 20 Ιανουαρίου 201420 January 2014 at 15:59

    ΤΙΡΜΠΟΥΣΟΝ – ΑΝΟΙΧΤΗΡΙ - (CORKSCREWS)
    ΕΤΟΣ 2014
    (Χρηστικό εργαλείο σε χώρους εστίασης και οικίας)

    Μεταλλικό βιδωτό ανοιχτήρι κρασιών με πτερύγια (αριστερά-δεξιά) αποτελούμενο από τέσσερα λειτουργικά μέρη. Ενιαίος μοχλός, με πρακτική λαβή επάνω και κυκλικό τελείωμα κάτω με πλαστική εσωτερική επένδυση, έτσι ώστε εφαπτόμενο στο στόμιο του μπουκαλιού και κατά την περιστροφή του, το ελικοειδές άκρο διαπερνούσε το φελλό, και δημιουργώντας αντίσταση, βυθιζόμενο, λειτουργούσε ως άμεσος μηχανισμός ανόδου των πτερυγίων, τα οποία κατεβάζοντάς τα εξωθούσαν το φελλό προς τα πάνω με αποτέλεσμα την ομαλή αφαίρεσή του.

    ReplyDelete
  4. Κατερίνα20 January 2014 at 16:09

    ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΣΟΥΓΙΑΣ
    Μικρό Αντικείμενο με πολλές λάμες από ανοξείδωτο χάλυβα. Χρονολογείται γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα εύχρηστο και πολυμορφικό εργαλείο λόγω της ποικιλότητας των εξαρτημάτων του. Η χρήση του δεν έχει καθοριστεί ακόμη από τους αρχαιολόγους λόγου του εύρους των εργαλείων του, πιθανολογείται για καθημερινή χρήση. Το μέγεθος του και το βάρος του που δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά και τα 60 γραμμάρια αντίστοιχα, υποδηλώνει ότι ήταν ένα εργαλείο εύκολο στην μεταφορά. Το χρώμα του κυρίως κόκκινο με Λευκό σταυροειδή έμβλημα ,πιθανότατα να δηλώνει τον δημιουργό του αντικειμένου ή την ιδιότητα του κατόχου του.

    ReplyDelete
  5. Εργαλείο κοπής σε σχήμα καρδιάς, του 20ου αιώνα για διακόσμηση φαγητού.
    Χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις-πάρτυ κ άλλου είδους εκδηλώσεις όπου η ποικιλία εδεσμάτων και ο τρόπος σερβιρίσματός τους χαρακτήριζε την τέχνη του οικοδεσπότη. Με την βοήθεια του ειδικού υποδοχέα δημιουργούνταν στρώσεις από διαφορετικά υλικά, τα επονομαζόμενα καναπεδάκια, σε σχήμα καρδιάς. Δείγματα έχουν εντοπιστεί σε χώρους προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού, αλλοτινές κουζίνες, ως πρόγονοι του σύγχρονου food styling.

    ReplyDelete
  6. Ομπρέλα ή αλεξιβρόχιο ή αλεξίλιο ή παρασόλι

    αντικείμενο το οποίο χρησίμευε για την προστασία από τη βροχή ή τον ήλιο. Αποτελείται από ένα ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό, πάνω στην άκρη του οποίου στερεώνονται ακτίνες, οι οποίες καλύπτονται από ελαφρύ ύφασμα, το οποίο εμποδίζει τη βροχή ή προσφέρει σκιά. Είχε διάφορα μεγέθη, παραλλαγές στο σχεδιασμό, ήταν χειροκίνητη ή αυτόματη. Η ομπρέλα μπορεί να ήταν φορητή ή στερεωμένη σε μόνιμη ή ημιμόνιμη κατασκευή για να τη χρησιμοποιήσει κάποιος την άνοιγε, ώστε να γίνεται πλήρης έκταση τους υφάσματος, ενώ μετά τη χρήση έκλεινε, ώστε να μην καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Τη χρησιμοποιούσαν περίπου ως το 2100, όταν ακόμη οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν σε εξωτερικούς χώρους.

    ReplyDelete
  7. ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

    Ηλεκτρική συσκευή που ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1940 από τον Percy Spencer. Την χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γευμάτων ή την θέρμανση τροφίμων. Αυτό γινόταν με την ακτινοβολία μικροκυμάτων που διέγειρε μόρια νερού μέσα στα τρόφιμα.
    Ήταν μια εφεύρεση πολύ χρήσιμη, γιατί ο άνθρωπος εξοικονομούσε ενέργεια και χρόνο.

    ReplyDelete
  8. Φασολοκαθαριστής

    Κόφτης του 20ου αιώνα που χρησιμοποιούνταν για καλύτερο και γρηγορότερο καθάρισμα των φρέσκων φασολιών. Αντικείμενο οικιακής χρήσης - εργαλείο κουζίνας, πλαστικής κατασκευής με ανοξείδωτες λεπίδες. Η μπροστινή λεπίδα χρησίμευε στην κοπή των δύο άκρων του φασολιού, ενώ οι δύο κάθετες κεντρικές λεπίδες αφαιρούσαν τις πλαϊνές του ίνες, με τη βοήθεια μικρού ελατηρίου που προσάρμοζε το άνοιγμα μεταξύ τους στο μέγεθος του κάθε λαχανικού.

    ReplyDelete
  9. Βιβλίο

    Ήταν ένας υλικός φορέας γραπτού ή και εικαστικού περιεχομένου. Το υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένο λεγόταν χαρτί. Λεπτά φύλλα χαρτιού συνδεδεμένα μεταξύ τους και μαζί με ένα πιο χοντρό στο μπροστινό μέρος και ένα αντίστοιχο στο πίσω μέρος, αποτελούσαν το βιβλίο. Το κάθε φύλλο χαρτιού ήταν τυπωμένο με κείμενα ή εικόνες καθώς και με τον αριθμό του φύλλου του χαρτιού. Υπήρχε η δυνατότητα να ξεφυλλιστεί με μια απλή κίνηση των δακτύλων ενώ μπορούσε κανείς να σημειώσει πάνω στο φύλλο με ένα εργαλείο γραφής, ευρείας χρήσεως για την εποχή, το λεγόμενο μολύβι. Το βιβλίο χρησιμοποιούνταν πολύ από όλες τις ηλικίες καθώς μεταφερόταν εύκολα και δεν απαιτούσε σύνδεση με ρεύμα.

    ReplyDelete
  10. «Πράσινο αίνιγμα» (21ος αι.)

    Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ερευνητές, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρήση του. Το σχήμα του είναι σταυροειδές και είναι φτιαγμένο από σιλικόνη, υλικό που το καθιστά ιδιαίτερα ελαστικό και ανθεκτικό. Οι διαστάσεις του είναι 18 εκατοστά μήκος και 18 εκατοστά πλάτος και τo βάρος του είναι 0.1 kg. Μια από τις εκδοχές των μελετητών είναι πως ίσως αποτελούσε κάποιο αντικείμενο διακόσμησης για τα σπίτια της εποχής, πιθανόν κρεμάμενο, ή ακόμα και κάποιο είδος ιδιαίτερου κοσμήματος για τις γυναίκες. Πιθανολογείται επίσης, ότι πρόκειται για κάποιο εργαλείο χάραξης και σχεδιασμού. Μια ακόμα εκδοχή, που απορρέει από το ίδιο το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το αντικείμενο , είναι ότι λόγω της ανθεκτικότητας του, μπορεί να χρησιμοποιούνταν για να τοποθετούνται πάνω του αντικείμενα, σκεύη, εργαλεία κτλ τα οποία βρίσκονταν σε υψηλή θερμοκρασία και δεν ήταν δυνατό να έρθουν σε άμεση επαφή με όλες τις επιφάνειες.

    ReplyDelete
  11. Λάλου Δήμητρα
    ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
    Ηλεκτρική (επαγγελματική ή οικιακή) συσκευή, που σκοπό είχε το πλύσιμο των ειδών ρουχισμού και λοιπών υφασμάτων. Η συσκευή χρειαζόταν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει και αντλούσε νερό σαν κύριο μέσο καθαρισμού.
    Ένα πλυντήριο ρούχων διέθετε έναν κύλινδρο και τα ρούχα τοποθετούνταν μέσα στον κύλινδρο. Ο κύλινδρος καλείται επίσης τύμπανο. Τα ρούχα περιστρέφονταν μέσα στο τύμπανο. Αυτή η κίνηση και ο συνδυασμός vερού και απορρυπαντικού καθάριζε τα ρούχα. Η συσκευή είχε ηλεκτρικά στοιχεία θέρμανσης για να θερμαίνεται το νερό.
    Το πλυντήριο ρούχων αποτελούσε μια από τις βασικότερες οικιακές συσκευές.

    ReplyDelete
  12. μεταλλικό αντικείμενο
    (ανοιχτήρι μπύρας)

    το συγκεκριμένο αντικείμενο design βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση λόγω του ανθεκτικού υλικού του.
    θυμίζει αρκετά κλειδί πόρτας τα οποία μας είναι γνωστά από αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και στη μυθολογία.
    μέχρι το έτος 2150 οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα κλειδιά ως εργαλεία για το άνοιγμα κλειδαριών, πορτών γιατί δεν υπήρχε η τεχνογνωσία του σήμερα με ανιχνευτές δαχτυλικών αποτυπωμάτων και καμερών που διαβάζουν την ίριδα του ανθρώπινου ματιού.
    έμοιαζε με πρότυπο κλειδί πόρτας αλλά εικάζεται από τα μέρη που έχει βρεθεί αλλά και από την χάραξη του μπουκαλιού επάνω στο πλατύ μέρος του ότι ήταν ένα πιο πρωτότυπο ανοιχτήρι για μπουκάλια μπύρας που κυκλοφορούσε τον 21ο αιώνα.

    ReplyDelete
  13. Λευτέρης24 January 2014 at 11:45

    Παράθυρο

    Το αντικείμενο που βλέπουμε το συναντάμε το 4500π.χ στον προϊστορικό οικισμό της Σαντορίνης, όπου τοποθετήθηκε παρά την θύραν του σπιτιού για να βλέπουν οι άνθρωποι τι υπάρχει έξω απο αυτήν. Στο πέρασμα του χρόνου τα παράθυρα πολλαπλασιάστηκαν, μεγάλωσαν στις διαστάσεις τους και χρησιμοποιήθηκαν για τον φωτισμό και αερισμό των κτιρίων. Διακοσμήθηκαν με τα πρότυπα που κυριαρχούσαν σε κάθε εποχή για να καταργηθούν το 2214 καθώς αντικαταστήθηκαν με τα γνωστά σε όλους μας world views που μας επιτρέπουν πλέον να απολαμβάνουμε απο το σπίτι μας αποιαδήποτε θέα επιθυμούμε σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη καθώς και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάλογες καιρικές συνθήκες (φώς, σκοτάδι, βροχί, χιόνι) αλλα και τους εκάστοτε ήχους και μυρωδιές.

    ReplyDelete
  14. Ατομική εσπρεσσιέρα - Moka pot - Ζέτα Εμμανουηλίδου

    Οικιακό σκεύος κουζίνας το οποίο χρησίμευε στην παρασκευή ειδικού ροφήματος καφέ. Συνήθως τα υλικά κατασκευής του ήταν απο αλουμίνιο το κυρίως μέρος και το χερούλι απο βακελίτη. Η λειτουργία του βασιζόταν στην πίεση η οποία δημιουργόταν όταν ζεσταινόταν το σκεύος , και με την οποία διοχευόταν το ζεστό νερό απο τον κάτω θάλαμο στον επάνω, αφού περνούσε απο το φίλτρο όπου είχε τοποθετηθεί ο καφές. Το συγκεκριμένο αρχέτυπο σχεδιάστηκε απο τον Luigi De Ponti το 1933 και έκτοτε αναδείχθηκε σε διάφορα μουσεία design για τον πρωτοποριακό και εμβληματικό σχεδιασμό του.

    ReplyDelete
  15. anglepoise lamp μινιατούρα

    Η μινιατούρα anglepoise lamp, φτιαγμένη από πλαστικό υλικό, ήταν εξελιγμένη κατασκευή του αντίστοιχου επιτραπέζιου anglepoise lamp. Χάρη στο μικροσκοπικό τους μέγεθος, ήταν εφικτό να απολαμβάνει κανείς την ανάγνωση των τυπωμένων βιβλίων σε μέρη όπου η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ήταν αδύνατη, καθότι λειτουργούσαν με αυτόνομη λάμπα LED και μπαταρία. Η απόληξή τους ήταν συνδετήρας, ώστε να σταθεροποιούνται πάνω στο βιβλίο. Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του 21ου αι. Με την πάροδο του χρόνου, τα τυπωμένα βιβλία άρχισαν να αντικαθίστανται από τα σημερινά ηλεκτρονικά βιβλία, με αποτέλεσμα να εκλείπει σταδιακά και η παραγωγή των μινιατούρων anglepoise lamps.

    ReplyDelete
  16. Μνήμη USB
    Η μνήμη USB δημιουργήθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα κ αποτελούνταν από μία συσκευή αποθήκευσης τύπου NAND ενσωματωμένη με μία θύρα USB. Συνδεόταν με φορητό η σταθερό υπολογιστή για τη μεταφορά δεδομένων και υποστηρίζονταν από τα λειτουργικά συστήματα, της εποχής εκείνης,Windows, Mac OS X και Linux.Αντικατέστησαν τις δισκέτες και τα CD’S και η πρώτη εκδοχή του είχε χωρητικότητα 8-128 Mbytes.Πρωτοποριακό για την εποχή του, καθώς ήταν η μικρότερη συσκευή αποθήκευσης δεδομένων.

    ReplyDelete
  17. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ27 January 2014 at 03:21

    Κουμπαράς

    Κυκλικό επιτραπέζιο αντικείμενο 15 εκατοστών.Ευαίσθητο στη μεταφορά αλλά αρκετά ανθεκτικό στο χρόνο. Το υλικό κατασκευής του μας είναι αγνωστο καθως δεν σώσονται πηγές που να το αναφέρουν. Το αντικείμενο πάνω φέρει ποικίλα διακοσμητικά μοτίβα,τα οποία ενδεχομένως να παραπέμπουν σε γεγονότα & ένοιες εκείνης της εποχής.Στη κορυφή του παρατηρούμε μικρή ορθογώνια εγκοπή.Καθώς επίσης στο κάτω μέρος υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρήση του.Πιθανότατα να χρησιμοποιήθηκε ως μέσο αποθήκευσης μικρότερων αντικειμένων ή τροφής ώστε να αποφευχθεί η φθορά τους και να επιτευχθεί η ασφαλής μεταφορά τους.

    ReplyDelete
  18. Χριστίνα Σταμπολίδου
    Ποδήλατο
    Ελαφρύ όχημα, με δύο ή τρείς τροχούς. Όχημα μεταφορικό χωρίς μηχανή του οποίου η κίνηση γινόταν με πετάλια τα οποία χειριζόταν ο αναβάτης με την δύναμη των ποδιών του. Κινείται καθώς ο αναβάτης περιστρέφει με την μυική δύναμη των ποδιών του τα πετάλια τα οποία κινούν μια αλυσίδα η οποία μεταδίδει την κίνηση στους τροχούς. Σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε πρόσθετα αξεσουάρ όπως ειδικό καλάθι για την μεταφορά διαφόρων αντικειμένων ή επιπλέον καθισματάκι για την μεταφορά κάποιου μικρού παιδιού.

    ReplyDelete
  19. Επιτραπέζιος Υπολογιστής

    Ήταν ενα είδος προσωπικού υπολογιστή για χρήση στο γραφείο ή το σπίτι. Χαρακτηρίζεται επιτραπέζιος γιατί συνήθως η οθόνη αλλά και η κύρια μονάδα του είχαν υλική υπόσταση και τοποθετούνταν επάνω σε γραφείο. Δεν διέθετε φορητότητα, δεν μπορούσε δηλαδή εύκολα να μεταφερθεί εκτός του συγκεκριμένου τόπου εγκατάστασης του. Αποτελούνταν απο την οθόνη, που ήταν μια συσκευή που επέτρεπε την προβολή εικόνων και πληροφοριών σε καθορισμένο χώρο στην επιφάνεια της, καθώς και την μονάδα επεξεργασίας που έλεγχε την λειτουργία του υπολογιστή,εκτελούσε τις λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων και διέθετε υποδοχές για τη σύνδεση διαφόρων άλλων συσκευών. Απαραίτητα εξαρτήματα ήταν το πληκτρολόγιο, βασική λειτουργία του οποίου ήταν η εισαγωγή χαρακτήρων και το ποντίκι όπου ήταν μια χειροκίνητη συσκευή κατάδειξης.Όλα τα μέρη συνδέονταν μεταξύ τους με καλώδια.

    Ηλιάδου Δάφνη

    ReplyDelete